Advocatenkantoor Stork

3 soorten rechtspersonen voor jouw nieuwe onderneming

Geplaatst op

Als je een nieuwe onderneming begint, dan moet je deze aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je dit doet wordt je bedrijf ook automatisch aangemeld bij de belastingdienst. Wij het  aanmelden van je nieuwe onderneming, dien je ook een rechtspersoon aan te geven. Rechtspersoon is niet een echte persoon, maar een zekere juridische constructie waardoor een bedrijf, stichting of organisatie kan handelen zoals een natuurlijk persoon dat kan. Dat wil zeggen dat een bedrijf dus ook de rechten en plichten heeft die een individu ook zou hebben wanneer deze handel drijft. Er bestaan verschillende soorten rechtspersonen die in veel landen nagenoeg hetzelfde zijn. In deze blog benoemen we drie rechtspersonen die je bij de Kamer van Koophandel kan aangeven voor je nieuwe onderneming. 

De besloten vennootschap 

Een besloten vennootschap is een vennootschap waarbij de leden een aandeel hebben in de organisatie. Dit aandeel is niet vrij verhandelbaar op de beurs. Vandaar de naam besloten! De aandeelhouders staan dus vast en ook het aantal aandelen is beperkt. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om een besloten vennootschap op te richten. Dit kan op diverse websites in plaats van dat je direct zelf naar de Kamer van Koophandel hoeft te gaan. Ook is het mogelijk om online een vof om te zetten naar een bv.

De naamloze vennootschap 

In tegenstelling tot de besloten vennootschap, is de naamloze vennootschap en organisatie bij de aandelen wel vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Dit betekent ook dat een naamloze vennootschap, wederom in tegenstelling tot de besloten vennootschap, bepaalde financiële en administratieve gegevens moet prijsgeven. Aandeelhouders die namelijk te allen tijde actuele en correcte financiële gegevens moeten kunnen inzien.

De coöperatie 

Tenslotte willen we het nog even hebben over de coöperatie. Er bestaan in totaal 3 vormen van in Nederland: de coöperatie met beperkte aansprakelijkheid, de coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid en de coöperatie met wettelijke aansprakelijkheid. Voorbeelden van hedendaagse coöperaties zijn FrieslandCampina, Rabobank, Achmea, PLUS en Univé. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden