Advocatenkantoor Stork

Een echtscheiding aanvragen: het stappenplan

Geplaatst op

individuele keuze. Naast de keuze voor een echtscheiding, is ook de procedure geen gemakkelijk traject. Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden, denk bijvoorbeeld aan regelingen wat betreft de kinderen, de verdeling van het vermogen, verdeling van uw pensioen en eventuele schulden. In veel gevallen is voor deze kwesties de hulp van een onafhankelijke partij nodig: een advocaat of mediator. Om u te helpen bij de aanvraag van een echtscheiding hebben we onderstaand stappenplan opgesteld.

Stap 1: Bespreek de situatie met uw partner

De eerste stap is direct een van de belangrijkste voor het verloop van het echtscheidingstraject. Helaas is het in veel gevallen ook gelijk de moeilijkste stap. Door rond de tafel te gaan zitten met uw partner vergroot u de kans op een goede afloop voor beide partijen. Indien van toepassing, zijn de kinderen degene die hier het meest van profiteren. Probeer tijdens de gesprekken met uw partner om gezamenlijke afspraken te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verdeling van de gezamenlijke spullen, kinder- en partneralimentatie, een ouderschapsplan en de afhandeling van eventuele schulden.

De huwelijkse voorwaarden

De verdeling van het vermogen is afhankelijk van de huwelijksvoorwaarden waaronder u getrouwd bent. Indien u getrouwd bent in algehele gemeenschap van goederen, gelden er andere voorwaarden dan wanneer u getrouwd bent in beperkte gemeenschap van goederen.

Stap 2: Het inschakelen van een onafhankelijke partij

Het komt vaak voor dat het niet lukt om gezamenlijke afspraken te maken voor de gescheiden toekomst. In zo’n geval is het verstandig om hulp in te schakelen van een onafhankelijke partij. Dit kan in de vorm van een mediator of advocaat.

Het verschil tussen een mediator en een advocaat

Een mediator, het woord zegt het al, bemiddelt tussen u en uw partner. Terwijl een advocaat de belangen van één cliënt verdedigd. Het doel van een mediator is om samen tot bepaalde afspraken te komen. Een mediator kan dus gezien worden als stap vóór het inschakelen van een advocaat. Een advocaat is namelijk wél in de positie om afspraken te maken zonder dat de partijen het met elkaar eens hoeven te zijn.

Stap 3: Het aanvragen van een echtscheiding bij de rechter

De echtscheiding dient aangevraagd te worden bij de rechtbank. Deze aanvraag gebeurt door uw advocaat of de mediator. Indien het u gelukt is om gezamenlijke afspraken te maken met hulp van een mediator, is het mogelijk om de echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek in te dienen. In dit geval schakelt u samen één advocaat in. Deze dient de afspraken in bij de rechter. Daarnaast is een echtscheiding op individueel verzoek mogelijk. In dit geval volgt er een zitting bij de rechtbank waarin de belangen en wensen van beide partijen door de rechter wordt meegenomen. De rechter zal vervolgens een bindende uitspraak doen.

Stap 4: In hoger beroep

Indien u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, kunt u binnen 3 maanden na de uitspraak van de rechter, in hoger beroep gaan. Het is hierbij noodzakelijk om een advocaat in te schakelen.

Stap 5: de echtscheiding inschrijven

De echtscheiding is pas definitief zodra deze staat ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit gebeurt door de advocaat nadat de 3 maanden verstreken zijn en de andere partij niet in hoger beroep is gegaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden