Advocatenkantoor Stork

Een uitvaartverzekering: de voordelen de verschillende nadelen

Geplaatst op

Een overlijden is een moeilijke periode. Een dure uitvaart moeten regelen maakt dit alleen maar zwaarder voor de nabestaanden. Je kan daarom voor een uitvaartverzekering kiezen. Een uitvaartverzekering wordt ook wel een begrafenisverzekering of crematieverzekering genoemd. Maandelijks betaal je een bepaalde premie en bij overlijden wordt een afgesproken bedrag uitgekeerd of wordt je uitvaart geregeld.
Het is echter niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Aan de verzekering zijn namelijk bepaalde risico’s verbonden waardoor sommigen ervoor kiezen om zelf voor hun uitvaart te sparen. Maar wat zijn nu juist de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering?

Voordelen

Financiële zekerheid

Het grootste voordeel van een uitvaartverzekering is het financiële voordeel. Er wordt vaak vergeten hoe duur een uitvaart wel niet is. Door een verzekering af te sluiten, worden de nabestaanden niet opeens geconfronteerd met deze hoge kosten. Voor een relatief lage maandpremie ben je levenslang verzekerd. De dekking gaat in zodra je de verzekering afsluit, dus ook een vroegtijdig overlijden wordt vergoed. Spaar je zelf voor je uitvaart, kan het zijn dat je bij een vroegtijdig overlijden nog niet voldoende geld bij elkaar hebt.

De uitvaart die jij wil

Afhankelijk van het type verzekering dat je kiest, kan de verzekeraar heel wat regelwerk uit de handen van je nabestaanden nemen. Je kan de hele uitvaart tot in puntjes laten regelen. Wil je zeker zijn dat je de uitvaart krijgt die jij graag zou willen, kan je zelfs je uitvaartwensen tot in detail laten vastleggen.

Nadelen

Kans op onderverzekering

Er zijn echter ook heel wat nadelen aan een uitvaartverzekering verbonden. Zo kunnen de kosten voor een uitvaart stijgen als gevolg van inflatie. De kans op onderverzekering is groot en bij overlijden zal er in dit geval niet voldoende vergoed worden om de kosten te dekken. Zorg ervoor dat de verzekering geïndexeerd is of kijk eens in de zoveel tijd na of het gekozen bedrag nog voldoende is voor de gewenste uitvaart.

Overstappen is lastig

Verder hebben verzekeraars het recht om de premies en de polisvoorwaarden aan te passen. Je bent natuurlijk niet verplicht dit aan te nemen. Je hebt het recht om binnen de 30 dagen de verzekering stop te zetten. Hou er wel rekening mee dat je dan niet meer verzekerd bent en het vrij lastig is om van verzekering over te stappen.
De premie die je betaalt, wordt immers hoofdzakelijk bepaald door je leeftijd. Ouderen betalen een hogere premie dan jongeren, simpelweg omdat de kans op overlijden groter is. Stap je over, zal je ouder zijn dan bij het afsluiten van de eerste polis en zal je heel waarschijnlijk een hogere premie moeten betalen.

Weeg de voor- en nadelen goed af

Het wel of niet afsluiten van uitvaartverzekering is kwestie van zorgvuldig af te wegen. Sluit je geen verzekering af, moet je wel in staat zijn om zelf geld te kunnen sparen. Kies je toch voor een uitvaartverzekering, moet je rekening houden met de verschillende nadelen. Het is geen gemakkelijke beslissing waar je best even over nadenkt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden