Advocatenkantoor Stork

6 stappen die je moet nemen als iemand je merknaam gebruikt

Geplaatst op

Als eigenaar van een merk wil je natuurlijk dat niemand het onrechtmatig gebruikt om er zelf geld aan te verdienen. Mocht dit toch gebeuren, dan zijn er een aantal stappen die je kunt en moet ondernemen om te zorgen dat je de schade beperkt blijft en je er zelfs voor gecompenseerd wordt. In deze blog kijken we naar de zes belangrijkste stappen die je moet ondernemen.

Controleer of je merk echt geregistreerd staat

Voordat je serieuze stappen gaat ondernemen, moet je kijken of je recht van spreken hebt. Je moet altijd je merknaam registreren en de definities en het gebruik van de naam en beeltenissen vastleggen om het recht aan je zijde te hebben. Daarbij kan het verschillen of je Europese bescherming hebt of wereldwijde bescherming. Dit zijn tevens de eerste zaken die een advocaat gaat controleren.

Bewijs dat de dief jouw werk als inspiratie heeft gebruikt

Het kan zijn dat de dief bepaalde stukken van je merk of merknaam heeft gebruikt, zonder ooit van jouw merk gehoord te hebben. In een rechtszaak moet je kunnen aantonen dat de dief redelijkerwijs jouw merk en werken gevonden kan hebben. Vaak is online zichtbaarheid zoals een website al een goede indicatie.

Bepaal of het écht een kopie is

Als iemand letterlijk jouw merknaam en logo gebruikt, dan is het duidelijk dat het om onrechtmatig gebruik gaat. Maar als er aanpassingen gedaan zijn wordt het lastiger om aan te tonen dat het écht een kopie is. Over het algemeen gaat men kijken of een ‘gemiddeld persoon’ het ziet als een kopie en dus inbreuk op je merkrecht. Is dat het geval, dan heb je waarschijnlijk recht op compensatie.

Stuur een sommatiebrief

Als je denkt dat de situatie aan bovengenoemde punten voldoet zal een advocaat naar alle waarschijnlijkheid aanraden om een sommatiebrief te sturen. In de meeste gevallen is dat de fase waar het probleem opgelost wordt.

Ga bij jezelf na of het de moeite waard is

Hoewel het zonder meer vervelend is als mensen je merknaam gebruiken om er zelf beter van te worden, is het in sommige gevallen niet de moeite waard om er actief achteraan te gaan. Juridische kosten kunnen in een langlopend conflict enorm oplopen, terwijl je er wellicht anders geen financiële schade aan zou overhouden. Als jouw merknaam op een grote schaal wordt misbruikt is het uiteraard de moeite waard omdat er andere mensen veel geld verdienen met wat jij hebt bedacht. In de meeste gevallen gaat het echter op inbreuk op een hele kleine schaal.

Zoek altijd een advocaat voor advies

Merkrecht is net als vrijwel iedere andere vorm van zakelijk recht lastig om volledig te begrijpen en te interpreteren. Om te weten waar je aan toe bent is het altijd goed om rechtshulp in te schakelen, al is het alleen maar voor advies.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden