Advocatenkantoor Stork

De zakelijke voordelen van intellectueel eigendom

Geplaatst op

De bescherming van je intellectuele eigendom is een cruciale basis voor het succes van elk bedrijf. Op het meest basale niveau verbetert de bescherming van je intellectuele eigendom je concurrentiepositie. Als je product of idee bijvoorbeeld nuttig, nieuw en niet voor de hand liggend is, kan octrooibescherming een belangrijke barrière vormen voor concurrentie. Octrooien zijn door de overheid verleende rechten om anderen uit te sluiten van de toepassing van je uitvinding, die kunnen worden gebruikt om te voorkomen of af te schrikken dat anderen met je eigen technologie concurreren. Handelsmerken, handelsgeheimen en auteursrechten bieden soortgelijke concurrentievoordelen. Kortom, het beschermen van je intellectuele eigendom is slim zakendoen.

Vraag advies aan een advocaat

Het is cruciaal dat je advies inwint bij een advocaat. Dit kan helpen je bedrijf op te starten en te laten bloeien. Dit voegt een sterke focus op de zakelijke kant van een project toe. Een zakelijke focus is noodzakelijk om een idee te gelde te maken. Het kan een groot project zijn, maar ook een wat kleinere handel die je wilt beschermen. Stel je voor dat sweaters bedrukken met originele teksten en afbeeldingen, dus het produceren van kleding, je business is. Dan wil je niet dat andere die gewoon maar kunnen kopiëren. Dan moet je dus de essentiële punten laten beschermen. Vraag dus advies aan een advocaat. 

De zakelijke bescherming van intellectuele eigendom

Of het nu gaat om octrooien, handelsmerken, handelsgeheimen of auteursrechten, advocaten helpen particulieren en bedrijven om zich zo goed mogelijk te positioneren om voordeel te halen uit hun werk. De zakelijke voordelen die het intellectueel eigendomsrecht biedt, zijn onder meer:

Het veiligstellen van productdifferentiatie voordelen: concurrenten kunnen je beschermde idee niet zomaar in hun producten overnemen.

Het veiligstellen van merkvoordelen: concurrenten  kunnen zich je positieve imago willen toe-eigenen door zich met je merk te associëren. Maar dit niet zomaar overnemen. 

Technologische voordelen veiligstellen: bescherming van je technologische uitvindingen tegen plagiaat. 

Zakelijke voordelen veiligstellen: bedrijfskennis / beschermde informatie kan men niet zomaar stelen.

Hoe werkt het? 

Het begint allemaal met een evaluatie van je idee en je bedrijfsdoelstellingen. Op basis van dit overzicht identificeren wij de potentiële toegevoegde waarde door je intellectuele eigendomsrechten veilig te stellen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ontwikkelings- en inkoopcontracten op de juiste wijze worden gestructureerd, octrooibescherming wordt aangevraagd, merken worden geselecteerd en handelsmerkbescherming wordt aangevraagd. Vervolgens wordt in vele gevallen je bedrijfsplan beoordeeld en je juridisch advies gegeven om te helpen je bedrijf te laten groeien.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden