Advocatenkantoor Stork

Hoe wordt de erfenis verdeeld bij het ontbreken van het testament?

Geplaatst op

Wanneer iemand komt te overlijden, is het eerst tijd voor een periode van rouw. Het verwerken van verlies dient de tijd te krijgen. Echter, sommige zaken dienen snel te worden afgehandeld. Zaken zoals het verdelen van de erfenis zijn doorgaans dingen die niet lang kunnen wachten. Maar hoe zit het nou op het moment dat er geen testament is opgesteld? Hoe wordt de erfenis dan verdeeld? En hoe zit dat met eventuele schulden? In deze blog geven we je meer informatie over hoe een erfenis wordt verdeeld bij het ontbreken van een testament.

Aanwijzing van een erfgenaam

Wanneer er geen testament is opgesteld, dan bepaalt de Nederlandse wet wie de erfgenamen zijn. In dit geval kan men niet alleen aanspraak doen op een deel van de erfenis, waar zijn de erfgenamen ook verantwoordelijk voor de administratie en afwikkeling ervan. Er bestaat volgens de wet een hiërarchie van erfgenamen. Op de eerste plaats komt de echtgenoot, de geregistreerd partner en/of de kinderen. Wanneer er geen echtgenoot, partner of kind is, worden de nieuwe wettelijke erfgenamen de ouders, broers en zussen van de overledene. Hierna volgen de grootouders gevolgd door de overgrootouders.

Aanvaarding als standaard

Het is erg belangrijk om te weten dat, wanneer je door de wet aangewezen bent als erfgenaam, de wet ervan uitgaat dat je de erfenis aanvaard. Ook als je niets doet wordt je gezien als een accepterende erfgenaam. Dit betekent dat je niet alleen de bezittingen van de overledene ontvangt, maar ook zijn of haar schulden. Om deze keuze te kunnen maken in een erg moeilijke tijd, bestaat er het zogenaamde rechts van beraad. Dit is de wettelijke tijd die er staat om dingen uit te zoeken voordat je hierover een keuze maakt.

Als je hulp nodig hebt met het bepalen van de juiste keuze in dit lastige financiële gebied, dan doe je er goed aan om een professional in te schakelen die je kan helpen om de juiste keuze te maken. Het beste is echter om op tijd een testament op te stellen, zodat de erfenis naar erfgenamen gaat die je zélf hebt vastgesteld. Neem daarvoor contact op met Brink Nalatenschappen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden