Advocatenkantoor Stork

Waarom moet je jouw merknaam registreren?

Geplaatst op

Het is essentieel om tijdens het starten van een onderneming een onderscheidende bedrijfsnaam te verzinnen. Ben je al een tijdje bezig met ondernemen en wil je jouw merk gebruiken, bijvoorbeeld om reclame te maken? Dan is het belangrijk om deze te registreren. Waarom het nog meer belangrijk is om jouw merknaam te registreren, leggen wij uit in deze blog.

Welke bescherming biedt een merknaam registratie?

Een merk is een naam waaronder jij je producten of diensten verkoopt. Het is belangrijk om dit te beschermen tegen namaak en concurrentie. Je merk krijgt in de gehele Benelux bescherming na het registreren. Hierdoor kunnen concurrenten, die bijvoorbeeld in een andere regio zitten, maar wel in dezelfde branche werken, jouw merknaam niet gebruiken. Het wordt hierdoor exclusief en je kunt gemakkelijker actie ondernemen tegen ondernemers die het ook willen gebruiken.

Waar moet je aan voldoen om jouw merk te registreren?

Aan welke eisen moet je eigenlijk voldoen om je merk te kunnen registeren en beschermen? We nemen ze hieronder even kort met je door:

  • Het merk moet vanzelfsprekend vrij zijn;
  • Het merk moet onderscheidend zijn;
  • Het merk mag niet beschrijvend zijn;
  • Het merk mag niet misleidend zijn;
  • Het is verplicht om het merk binnen 5 jaar te gebruiken, want anders vervalt het recht.

Het is dus belangrijk om onderzoek te doen, voordat je een merknaam registreert. Anders riskeer je claims. Dit kan zelfs gevolgen hebben dat je jouw merknaam of onderneming helemaal moet afblazen. Zonder registratie heb je dus nergens recht op als jouw merk wordt gebruikt door anderen.

Wat zijn de kosten en hoelang ben ik beschermd?

Een merk registreren is natuurlijk niet gratis. Voor het registreren van je merk kunnen de kosten erg verschillen. Je kunt namelijk ook kiezen voor bescherming in heel Europa of over de hele wereld. In welk gebied je het ook wilt doen, je bent met zo’n registratie in ieder geval beschermd voor 10 jaar. Daarna heb je de mogelijkheid om dit te verlengen. Anders vervalt je recht.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden