Advocatenkantoor Stork

Wat is een BV en wat zijn de voordelen?

Geplaatst op

Het stroomt door de aderen van velen: ondernemersbloed. Veel mensen kiezen ervoor om in het begin van hun carrière, in loondienst te gaan bij een werkgever. Dit zorgt voor enige financiële zekerheid, wat veel mensen erg fijn vinden. Na een periode te werken als werknemer, ontstaat er bij sommige toch de drang naar meer vrijheid en zeggenschap. Ondanks het financiële risico kiezen zij ervoor om voor zichzelf te beginnen en een eigen BV of holding op te richten. Vloeit er ondernemersbloed door jouw aderen en ben je benieuwd naar wat een BV precies is en welke voordelen het biedt? Lees dan dit blog.

Wat is een BV?

De afkorting BV staat voor Besloten Vennootschap: een ondernemersvorm met beperkte aansprakelijkheid voor de oprichters. Een BV heeft een eigen vermogen dat is verdeeld in aandelen, waardoor meerdere personen hun kapitaal in één onderneming stoppen. De risico’s en mogelijke financiële debacles zijn hierdoor per aandeelhouder, minder ingrijpend. De aandelen zijn echter niet vrij verhandelbaar, omdat deze op naam staan. Verder is het zowel mogelijk om alleen als samen met anderen, een BV op te richten. Het starten van een BV kan tegenwoordig als voor slechts € 1 euro. Eerder kon dit alleen wanneer je in het bezit was van een startkapitaal van € 18.000 euro.

De voordelen van een BV

Het oprichten van een Besloten Vennootschap kent verschillende voordelen, zoals:

Beperkte aansprakelijkheid

Een van de grootste voordelen van het oprichten van een BV, is dat je als oprichter niet volledig aansprakelijk bent. Deze aansprakelijkheid wordt namelijk verdeeld onder meerdere investeerders. Financiële tegenvallers van de BV hebben geen invloed op jouw privévermogen, wat wel zo is bij het oprichten van een eenmanszaak.

Minder belasting

In vergelijking met een eenmanszaak, betaal je bij een nettowinst per jaar van ongeveer € 80.000 euro, minder belasting. Je maakt dan namelijk gebruik van de vennootschapsbelasting, waardoor je slechts 20% tot 25% belasting betaalt.

Aandelen zorgen voor groei

Door investeerders aan te trekken via aandelen, kun je eenvoudig het kapitaal van de BV laten groeien. Deze groei in liquide middelen kun je vervolgens gebruiken om de BV naar een hoger niveau te tillen en meer winst te maken. Ook kun je als medeoprichter van een BV, gemakkelijk personeel in dienst nemen om jouw BV te laten groeien.

Een BV opheffen

Loopt jouw BV niet zoals je gewenst en verwacht had? Je kunt een bv opheffen wanneer je voldoet aan enkele eisen. Zo mogen er geen schulden en lopende vorderingen openstaan, mag jouw BV geen aandeelhouder zijn van een andere BV en mogen de aandelen niet verpand zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden