Advocatenkantoor Stork

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een levensverzekering?

Geplaatst op

De uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering (ook wel de levensverzekering genoemd) kennen redelijk wat overeenkomsten. Echter, denken dat deze twee hetzelfde zijn is een grote fout. Er zijn tussen deze twee vormen van verzekeren een aantal belangrijke verschillen die men moet onderscheiden, en het is dus goed om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je niet onverhoopt voor nare verrassingen komt te staan.
De overlijdensrisicoverzekering is in sommige gevallen een goed alternatief voor een uitvaartverzekering, de keuze hangt aan het eind van de dag wel af van persoonlijke voorkeuren. In dit blogartikel zetten we de belangrijkste verschillen even op een rijtje.

Uitvaartverzekering

Zoals de naam al doet vermoeden, is een uitvaartverzekering bedoelt om de kosten van een begrafenis, of uiteraard een crematie te dekken. Deze is er om er voor te zorgen dat de nabestaanden niet onverhoopt met allerlei kosten achterblijven, en vervolgens alles moeten regelen. Bij een uitvaart komt er namelijk een behoorlijk hoge rekening om de hoek kijken, de gemiddelde uitvaart kost zo al gauw €7.000.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoelt voor het dekken van het risico op vroegtijdig overlijden, en dan in het bijzonder om de partner en eventuele kinderen te behoeden voor financiële zorgen bij overlijden. Wanneer je op een vrij jonge leeftijd komt te overlijden dan valt een groot deel van het inkomen/uitkering gewoon weg. Bij een levensverzekering is er sprake van een vrijkomend bedrag waarmee het gezin de rekeningen kan blijven betalen, kan blijven wonen in het huidige onderkomen, of een groter deel van de hypotheek in een keer kan aflossen.

De verzekerde zorgt er dan met de overlijdensrisicoverzekering dus voor dat het bedrag aan de partner wordt uitgekeerd, dit geeft zekerheid op onvoorziene voorvallen in de toekomst. Het is niet iets waar de gemiddelde Nederlander iedere dag even met de gedachte naartoe gaat, maar het is zeker handig om er eens over na te denken of dit een handig idee is.

Hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak genoeg afgesloten gecombineerd met een aanvraag voor hypotheek. Het is tevens bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht om deze af te sluiten. De verzekering dient ook als extra onderpand voor de verstrekker van de hypotheek, omdat er natuurlijk altijd een onverhoopt voorval kan plaatsvinden dat overlijden tot gevolg heeft, en wanneer de partner de hypotheeklening niet meer kan betalen, dan levert dit een probleem op voor de bank. Dit heeft de bank een stukje extra zekerheid. En een overlijdensrisicoverzekering is in ieder geval handig om je partner niet met onverhoopte kosten en problemen achter te laten. Wil je deze levensverzekering afsluiten? Dan kun je via Uitvaartverzekeringwijzer vooraf veel handige informatie vinden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden