Advocatenkantoor Stork

Wat kan ik doen om mijn scheiding makkelijker te maken?

Geplaatst op

Echtscheiding is niet gemakkelijk voor iedereen die erbij betrokken is. Ze zullen op verschillende manieren worden beïnvloed. Het belangrijkste is om het scheidingsproces in een zo rustig mogelijke vaarwater te laten verlopen. Vaak hebben de vaders het gevoel dat ze de slechtste deal krijgen als het gaat om echtscheiding. Er zijn enkele tips die je kunnen helpen om de scheiding wat gemakkelijker te maken. Lees snel verder en doe er je voordeel mee. Advocatenkantoor Baken helpt je graag met je scheiding.

Hoe kun je je voorbereiden op een scheiding?

Veel mensen bereiden zich niet goed voor op een scheiding. En dat is zonde, want het is een turbulente tijd die je weloverwogen door moet zien te komen. In plaats van goed na te denken, schieten veel mensen in een vechtmodus. Dat is een slechte aanvang van de onderhandelingen, want de tegenpartij zal direct defensief worden en de hakken in de sloot zetten. Het is belangrijk om dus niet overhaast in de vechtstand te gaan zitten. Je kunt beter formuleren wat belangrijk voor je is en dit rustig en weloverwogen presenteren. Houdt ook rekening met de wensen van de tegenpartij. Het onderste uit de kan willen gaat zeker niet werken en zal de onderhandelingen niet makkelijker maken.

Wees empathisch

Het is belangrijk om in de gaten te houden, dat het feit dat jij rationeel bent, niets zegt over de gemoedstoestand van je partner en eventuele kinderen. Zij kunnen juist heel emotioneel zijn. We raden je daarom aan om ook hun kant van het verhaal te horen en vooral empathisch te zijn. Op deze manier zal de scheiding zo ‘gemakkelijk’ mogelijk verlopen. Wanneer er ook kinderen in het spel zijn, is het belangrijk om zo te denken en te handelen. Dan zul je zien dat je na de scheiding ook weer beter met elkaar door een deur kunt. Dat is belangrijk omdat je in vele gevallen toch afspraken zou moeten blijven maken over de opvoeding van de kinderen.

Wat moet je niet doen tijdens een scheiding?

Een van de belangrijkste dingen, is het niet meeslepen van de kinderen in de eventuele strijd die je hebt met je partner. Kinderen hebben namelijk niet gekozen om in een scheiding te belanden. Hun belang moet altijd voorop staan wanneer je gaat scheiden. Ook het partij laten kiezen voor een van de ouders, is een tactiek die je niets gaat opleveren. Er zullen veel veranderingen voor ze komen, leid ze daar als goede ouders zoveel mogelijk zonder kleerscheuren doorheen.

Waar moet je aan denken om de scheiding snel af te ronden?

Vergeet niet om een duidelijke administratie aan te leveren bij je advocaat. Zo kunnen de betrokken partijen (mediator, rechter) snel zien wat de stand van zaken is. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moeten jullie de verschillende bezittingen eerlijk verdelen. Hierover een akkoord bereiken, is een van de grootste uitdagingen tijdens een scheiding, zeker omdat er aan bepaalde bezittingen een emotionele waarde kan zitten. Enkele tips op een rijtje:

  • Niet het onderste uit de kan willen bij onderhandelingen
  • Zorg voor een gedegen administratie
  • Luister naar elkaar en begrijp het gevoel van de ander
  • De kinderen door de scheiding heen leiden en hen blijven steunen
  • Laat je kinderen geen partij kiezen. Spreek niet slecht over hun moeder of vader
  • Ga niet in de vechtstand, maar formuleer rationeel wat je positie is en dus wat je wensen zijn

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden