Advocatenkantoor Stork

Wat mag je werkgever vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Geplaatst op

Als je op sollicitatiegesprek gaat wil je natuurlijk goed voorbereid zijn om te vragen die gesteld zouden kunnen worden. Er zijn verschillende typische vragen die bijna elke potentiële nieuwe werkgever je zal stellen. Dit zijn vragen zoals: “waar zie je jezelf over 5 jaar?” of “wat zijn je drie slechtste eigenschappen?” Dit zijn natuurlijk goede vragen om een beeld te kunnen krijgen van de sollicitant. Toch zijn er ook vragen die een potentiële werkgever om privacy redenen niet zomaar mag stellen. In deze blog vertellen we je welke vragen een potentiële werkgever je wel of niet mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Gezondheid gerelateerde vragen

Een werkgever mag niet vragen naar je gezondheidssituatie. Als potentiële werknemer ben je wel verantwoordelijk voor het juist inlichten van je nieuwe werkgever wanneer gezondheidsklachten je werkzaamheden kunnen belemmeren. Dit is informatie die een potentiële werkgever dient te weten want anders is het moeilijk om te bepalen wat jouw toekomstig takenpakket zal inhouden. Vragen die niet direct betrekking zullen hebben op jouw functioneren of je inzetbaarheid, hoef je dus geen antwoord op te geven. Ook vragen met betrekking tot zwangerschap hoeven niet te worden beantwoord.

Vragen met betrekking tot vrijetijdsbesteding

Je potentiële nieuwe werkgever wil misschien graag weten of jij misschien in je vrije tijd, activiteiten uitvoert zoals bungeejumpen, abseilen, mountainbiken of andere extreme sporten. De reden hiervoor is dat de potentiële werkgever op deze manier kan inschatten of jouw vrijetijdsbesteding op langere termijn een verhoogd risico voor je inzetbaarheid kan hebben. Iemand die in zijn vrije tijd extreme sporten beoefend, zal immers mogelijk eerder een gebroken been kunnen oplopen dan iemand die in zijn vrije tijd graag tv kijkt!

Carrièreperspectief

Een vraag die vaak gesteld wordt, is “waar zie je jezelf over 5 jaar?” Deze vraag geeft een potentiële werkgever een goed beeld van wat je ambities zijn en of deze passen binnen de functie of de onderneming. Het kan echter ook een beeld geven van iemand die niet goed weet waar hij of zij naartoe wil, wat een indicatie kan geven van rusteloosheid. Misschien is deze nieuwe werknemer dan zo weer vertrokken? Deze vraag is helemaal prima om te stellen en het zou ook wat vreemd zijn als je tijdens een assessment of sollicitatie de vraag niet wil beantwoorden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden