Advocatenkantoor Stork

Wat zijn de rechten van de werknemer in coronatijd?

Geplaatst op

Deze warrige tijden zorgen voor veel onrust. Natuurlijk ook voor werknemers. Als je bijvoorbeeld ziek wordt of niet op het werk wilt verschijnen omdat je bang bent, wat zijn dan je rechten? Mag je baas je bijvoorbeeld dingen zomaar verplichten? In deze blog duiken we er dieper op in.

Ik durf niet naar kantoor

In deze tijden is het logisch als je zo min mogelijk onder de mensen wilt zijn. Het is zelfs een dringend advies van de regering om zoveel mogelijk thuis te werken. Het is aan jouw baas om hier een klap op te geven. Er zijn namelijk veel functies waar thuiswerken niet mogelijk is. Als je baas hier niets voor kan verzinnen moet je gewoon op het werk verschijnen (of de consequenties aanvaarden). Wel is het de taak van de baas om een veilige werkplek te creëren. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om plexiglas afscheidingen te maken, zodat je nog een beetje beschermd bent van de coronadeeltjes van je collega’s.

Mijn werknemer eist dat we gezamenlijk een loonsverlaging doorvoeren, mag dat?

Je werkgever mag dit nooit zomaar zonder jouw toestemming doorvoeren, maar kan het zeker wel bespreken of opperen. De werknemer moet het eerst accepteren voordat de baas het kan doorvoeren. Lonen zijn een van de grootste kostenposten voor een ondernemer. Als er geen loonsverlaging komt kan het zijn dat de enige oplossing is om mensen te ontslaan. Dat is een zeer moeilijke afweging die geen enkele baas wil maken. Als werknemer sta je dus in je recht om een verlaging te weigeren, maar begrijp wel de consequenties. 

Kan mijn baas mij verplichten een vaccinatie te nemen?

Je baas mag nooit van je eisen om een vaccinatie te nemen. Dat is namelijk ten strijde met de Nederlandse grondwet. Het gaat hier om een inbreuk op je lichamelijke integriteit, wat weer in strijd is met het zelfbeschikkingsrecht. De baas kan op den duur wel bepalen dat collega’s die niet gevaccineerd zijn niet in de buurt mogen komen van collega’s die dat wel zijn. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Je wilt blogs over juridische zaken regelen? Check dan snel de teksten op onze site.

Contactgegevens

Via info @ advocatenkantoorstork.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden